Du er her:Forside / Til læreren
Til læreren: lærervejledning

Columbus – den forsvundne rumekspedition

”Columbus – den forsvundne rumekspedition” er en storyline, som kan anvendes fra 4.-8. klasse i fagene natur/teknik, biologi, fysik/kemi og geografi. Formålet med storylineforløbet er, at eleverne opnår en indsigt i universets opbygning, samt får en forståelse for vores solsystems opbygning og de himmellegemer, der er knyttet til det.

De 4 faser i forløbet.

Der er 4 trin i storylinen.

I trin 1 lærer eleverne om Universet, galakser og hvordan vi skaffer os viden om universet.

I trin 2 lærer eleverne om ”Afstand, tid og rum”, ”At rejse i rummet”, ”Fænomener i rummet og om ”Liv i rummet”

I trin 3 lærer eleverne om de himmellegemer vi finder i vores solsystem. Det sker gennem faktakort, der faktisk kan spilles som spil. Først bruges de som ”bilspil” for at lære om, hvilke data som er interessante at kende for at kunne sammenligne himmellegemerne. Dernæst gennem spillet ”Bygge solsystem” hvor eleverne via spillet får lagt solen, planeter, kometer, måner og asteroider korrekt for at ende op med en model af vores solsystem.

I trin 4 lærer eleverne mere om vores solsystem og dets himmellegemer. Ved at kombinere disse oplysninger skal eleverne gerne kunne finde ud af, hvor den nødstedte ekspedition har sendt sine 8 nødsignaler fra.

Forløbet kan afsluttes med at eleverne selv laver deres egen nødsender og gemmer en nødbeskrivelse i denne som de andre på holdet skal løse.

Arbejdet i fagene

Alt efter klassetrin kan man vælge at fokusere på / vægte forskellige dele af de faglige temaer, der knytter sig til denne storyline. I 4.-6. klasse i faget natur/teknik kan vægten være på selve solsystemet og dets opbygning. I 7.-8. klasse kan der arbejdes tværfagligt, hvor også elementer som muligheder for liv på de enkelte planeter kan indgå, det kan også være fokus på selve rumrejsen, hvor afstande i rummet, tidsbegrebet, og hvor energien til at drive rumskibet skal komme fra, er omdrejningspunktet. Eller man kan fokusere på rumskibet som teknisk installation samt, hvilke livsbetingelser astronauterne bliver udsat for i vægtløs tilstand.

Som rent faglige forløb i enkeltfagene biologi (her kunne afsættet være betingelser for livs opståen og udvikling), geografi (her kunne afsættet være solsystemets opbygning og arbejdet med dynamiske kort/modeller som fx www.Stellarium eller Google Sky) eller fysik/kemi (her kunne afsættet være ”Big bang”-teorien og grundstoffernes dannelse samt solsystemets opbygning med vægt på massetiltrækning).

Storylinen er opdelt i hovedtemaer:

  • Indledningen / grundfortællingen hvor eleverne præsenteres for fortællingen.
  • Planlægning af rejsen til solsystemet, herunder fordybelse i solsystemets opbygning og dets bestanddele, med afsæt i ledetrådene fra nødsatellitten R4D4 samt dens logbog og anden informationssøgning.
  • Rejsen til solsystemet og etablering af baser på de forskellige planeter.
  • Fremstilling af en model af solsystemet, samt beskrivelser af de enkelte himmellegemer i dette.
  • Undsætningen af den fortabte ekspedition Columbus.
  • Formidling til andre om arbejdet med ”Lost in Space”.

Af mulige faglige temaer, i storylineforløbet kan nævnes:

Universet og dets opbygning

Solsystemets opbygning

Afstande og størrelsesforhold i universet herunder specielt med afsæt i solsystemet

Energi og energiforsyning ved rumrejser

Livsbetingelser i universet eksemplificeret ved solsystemet

Brug af kort og modeller over universet og solsystemet

Brug af IT i form af simuleringsprogrammer som www.stellarium.dk og Google sky. Brug af informationssøgning om universet og solsystemets opbygning med afsæt i sider som: www.rummet.dk og www.tyco.dk .

Ledetrådene i nødsatellitten R4D4:

Et fotoarkiv med billeder af de 8 planeter samt dværgplaneter (Pluto), asteroider, kometer og måner. Herudover spektakulære billeder af galakser (spiralgalaksen Mælkevejen, evt. Andromedagalaksen).

En logbog der viser solsystemets opbygning, men desværre er den så beskadiget at eleverne kun kan se fragmenter af den. Desuden nogle beskrivelser der fragmentvis beskriver solsystemets himmellegemer.